Organisatieontwikkeling door episodische interventies

Organisatieontwikkeling
Masterclass door Jan Achterbergh
Dinsdag 24 oktober
13.00 - 17.00 uur
iRoom
Kantoor Amersfoort

Organisatieontwikkeling door episodische interventies
Masterclass door Jan Achterbergh

Samenwerken met mensen in organisaties die een relevante bijdrage leveren aan onze maatschappij is wat ons, organisatieontwikkelaars, verbindt. Elke dag weer. We zetten ons in om organisaties vooruit te helpen om hun bijdrage te leveren aan maatschappelijke opgaven in de leefomgeving. Dat is niet eenvoudig; veel hindernissen en obstakels komen voor op de weg ‘van binnen naar buiten’.

Als organisatieadviseurs worden we door organisaties uitgenodigd om verbeteringen in organisatie en werkwijzen door te voeren. Of blijken op het eerste gezicht inhoudelijke vragen een verborgen organisatiecomponent te hebben. In de masterclass ‘Organisatieontwikkeling door episodische interventies’ staat de vraag centraal hoe we dit soort organisaties kunnen helpen bij hun ontwikkeling. Vanuit een sociaal-systematisch en regelkundig perspectief gaan we gezamenlijk in op vragen als:

    • Hoe verschilt organisatieontwikkeling van organisatieverandering? En wanneer is organisatieontwikkeling nodig?

    • Wat zijn episodische interventies en hoe pak je zo'n interventie aan?

    • Met welke veranderkundige aspecten moet je rekening houden bij het episodisch ontwikkelen van organisaties? En hoe verbind je die verschillende aspecten op een zinvolle manier?

    • Hoe richt je een tijdelijke interventieorganisatie in die een staande organisatie kan helpen om zich te ontwikkelen?

In de masterclass wordt een denkmodel voor episodische interventies gepresenteerd en is er ruimte om dit toe te passen op de eigen praktijk en adviesopdrachten.

Door wie?
Jan Achterbergh studeerde af in de Wijsbegeerte en de Bestuurs- en Bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde op een proefschrift op het grensvlak van de sociale systeemtheorie en de cybernetica.
In zijn werkzame leven deed hij onderzoek naar en doceerde hij over Systeemtheorie, Ontwerptheorie en Interventiemethodologie bij de vakgroep Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast was hij gastdocent aan de faculteit Wijsbegeerte.

Samen met Dirk Vriens schreef hij onder andere de boeken Organisations - Social Systems Conducting Experiments (Springer, 2010) en Organizational Development - Designing Episodic Interventions (Routledge, 2019). Na zijn pensioen verdeelt hij zijn tijd tussen filosofie, schilderen en opdrachten op het gebied van de bedrijfskunde.

Voor wie?
Deze Masterclass is bedoeld voor consultants van Royal HaskoningDHV die werken aan organisatieontwikkeling en wordt georganiseerd door ons interne ‘Netwerk Organisatie-advisering’ in samenwerking met de SMC Academy – Leerlijn Organisatieontwikkeling.

Organisatieadvisering en -verandering is steeds vaker expliciet onderdeel van ons werk. Om kennis en kunde over dit onderwerp met elkaar te delen en te verrijken hebben Sten Camps, Wim Timmerman en Coen Smit begin 2023 het initiatief genomen om het interne RHDHV-netwerk Organisatieadvisering te starten. In dit netwerk verbinden, reflecteren en leren organisatieadviseurs en -veranderaars, vanuit alle hoeken van onze organisatie, met elkaar. Meer weten? Neem contact op met Sten (sten.camps@rhdhv.com), Wim (wim.timmerman@rhdhv.com) of Coen (coen.smit@rhdhv.com).

Aanmelden | meer informatie

Meer informatie en aanmelden:
Wim Timmerman   
M +31 6 82 16 61 87  
wim.timmerman@rhdhv.com



Eerstvolgende activiteit

Aan de slag met gedrag!

Werkplaats
dinsdag 31 oktober

Lees meer